Chałwa

    Tahini – Sezamowy Eliksir Młodości 

Korzyści zdrowotne Tahini

Nasiona sezamu są przetwarzane i miażdżone w celu wytworzenia tahini. Jest ono spożywane głównie w celu zapobiegania przeziębieniom i grypie. Zawiera witaminy witaminy A, E i z grupy B jest też bogate w żelazo, cynk, selen, a także antyoksydanty, z których charakterystyczne są lignany – sezamol i sezamolina – ale także przeciwutleniacze flawonoidowe i fenolowe. Sezam zawiera też mnóstwo fitosteroli a także tłuszcze z grupy omega-6. Tahini jego główny składnik to właśnie sezam, uprawiany jest w ciepłych warunkach klimatycznych spożywany głównie w miesiącach zimowych, zapobiega chorobom zimowym, takim jak przeziębienia i grypa. Zwiększa odporność organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju tych chorób. Pomaga także szybciej i skuteczniej pokonać okres choroby.

Tahini, które pobudza organizm, warto spożywać razem z melasą winogronową. Tahini i melasa winogronowa służą jako okop przeciw chorobom zimą. Tahini jest również używane jako sos w przystawkach i niektórych potrawach. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym zwiększa odporność organizmu na raka. Dzięki właściwościom ochronnym komórek aktywnie walczy z komórkami nowotworowymi. Wapń, który jest składnikiem sezamu, pomaga chronić kości. Skutecznie usuwa zaparcia, zapewniając bardziej aktywną pracę układu trawiennego. Duża zawartość wapnia pomaga kościom stać się silniejszym i bardziej odpornym na osteoporozę. W celu zapewnienia zdrowego rozwoju kości u dzieci w wieku rozwojowym, należy zachować szczególną ostrożność, aby spożywać składniki odżywcze zawierające wapń. Zaleca się, aby dzieci były regularnie karmione produktami bogatymi w wapń, ponieważ chronią one kości dzieci i zapewniają zdrowy rozwój. Tahini jest również magazynem energii i dlatego zwiększa odporność organizmu i zapewnia energię dzieci w wieku szkolnym.

Korzyści z tahini dla układu trawiennego: pomaga regulować funkcjonowanie układu trawiennego, a także reguluje funkcje nerek. Usuwa nagromadzone gazy w jelitach i żołądku i usuwa ból spowodowany gazem, zapewnia usuwanie nagromadzonej wody i toksyn w organizmie za pomocą moczu. Zapewnia regulację funkcji żołądka. Zapewnia trawienie spożywanych pokarmów łatwiej i efektywniej.

Korzyści w walce i zapobieganiu raka: rak jest jednym z największych zagrożeń w naszym wieku. Jednak prawidłowe i zrównoważone odżywianie odgrywa ważną rolę w walce z rakiem i innymi chorobami. Tahini jest jednym z najcenniejszych źródeł wojny z rakiem. Chroni strukturę komórki i wspiera zdrowie komórki. Tahini nie tylko odgrywa rolę ochronną przeciwko rakowi, ale ma także zdolność wspomagania leczenia pacjentów z chorobą nowotworową w procesie leczenia.

Korzyści zdrowotne dla serca: wpływa korzystnie na układ krążenia – obniża poziom cholesterolu; sezam wykazuje też działanie przeciwmiażdżycowe

Tahini energetyzuje: tahini zawiera składniki odżywcze i witaminy, które pomagają wzmocnić ciało, a także energetyzują. Zawiera składniki, które mogą pomóc organizmowi odzyskać utraconą energię. Zwiększa poziom energii, odżywia mózg, powoduje spowolnienie starzenia się komórek

Dobry na przeziębienia: Chcielibyśmy przypomnieć, że Tahin jest powszechnie spożywany, szczególnie w zimie. Najważniejszym powodem jest to, że jest bogaty w witaminę C, która zwiększa odporność organizmu na choroby takie jak grypa, przeziębienia i kaszel, szczególnie z powodu przeziębienia. Witaminy zawarte w tahini zwiększają odporność organizmu na te choroby, mogą zapewnić szybszą regenerację, jeśli choroba zostanie złapana. Dlatego warto spożywać go regularnie przynajmniej zimą.

Korzyści z Chałwy Sezamowej:

Spożywanie chałwy sezamowej z tahini jest co najmniej tak samo wspaniałe jak samo tahini. Ale jest kwestia, o której nie należy zapominać w tym momencie, to sposób , w którym przygotowywana jest chałwa. Bardzo ważne dla maksymalnych korzyści zdrowotnych chałwy są składniki. Zbyt dużo cukru, glukozy i substancji chemicznych dodawanych do chałwy pozbawia ją wartości prozdrowotnych. Korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem chałwy są następujące;

Chałwa Sezamowa to bogactwo wapnia i żelaza, co sprzyja ochronie zdrowia kości oraz rozwojowi chorób kości.

Chałwa Sezamowa działa zbawiennie na układ trawienny. Uważa się, że pomaga w rozwiązaniu takich problemów jak zaparcia. Jedna z ważnych cech chałwy sezamowej to pomoc dla tym, którzy są osłabieni. Dodaje wigoru i witalności.

Chałwa Sezamowa chroni przed chorobami zimowymi takimi jak przeziębienie i grypa .

Chałwa Sezamowa wspomaga funkcję żołądka. Zawarte w niej witaminy i minerały są bardzo ważne dla zdrowia żołądka.

Uważa się, że Chałwa Sezamowa niweluje wypryski i łuszczycę. Ponadto dzięki jej spożywaniu można zapobiec niektórym chorobom alergicznym.

Chałwa Sezamowa wspomaga zdrowie skóry i włosów ponieważ zawiera witaminy, minerały i składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.