Chałwa z Truskawkami Liofilizowanymi – Turecka Receptura 500g

Ilość szt w kartonie 8
Ilość kartonów na warstwie 12
Ilość kartonów na palecie 84

Chałwa z Truskawkami Liofilizowanymi, turecka receptura – wyrób rzemieślniczy, ręcznie wyrabiana, stokrotka 2 kg

  • z dodatkiem ksylitolu 20%, obniżona zawartość cukru białego o 50%
  • z truskawkami liofilizowanymi aż 4%!
  • słodko-kwaśna
  • bez konserwantów i sztucznych barwników
  • bez oleju palmowego
  • bez syropu glukozowego-fruktozowego
  • odpowiednia dla Vegan
  • starannie wyselekcjonowane składniki
  • oryginalna turecka receptura, produkowana w Polsce
  • produkt podwójnie nagrodzony za skład i jakość

Przedstawiamy tradycyjną chałwę sezamową produkowaną na podstawie oryginalnej receptury tureckiej w rodzinnej manufakturze w Polsce. Naszą chałwę cechuje naturalny skład z najwyższej jakości produktów. Chałwa wyrabiana jest ręcznie tak jak prawdziwa chałwa turecka, co gwarantuje typową dla chałwy włosowatość i kruchość.

Głównym składnikiem chałwy jest pasta sezamowa, czyli zmiażdżone ziarno sezamu wraz z olejami które zawiera. Pastę sezamową wytwarzamy sami z 100% sezamu, co gwarantuje najwyższą jakość naszej chałwy.

Chałwa nie jest dosładzana syropem glukozowo-fruktozowym oraz ulepszana wzmacniaczami smaku.

To właśnie sezam jest skarbnicą witamin i minerałów łatwo przyswajalnych dla człowieka. Chałwa dostarcza naszemu organizmowi Witaminy A, C, znaczne ilości witamin z grupy B oraz E, H ,T (zwiększającą produkcje płytek krwi) , a także cenne minerały: selen, żelazo i cynk oraz kwasy Omega-6, wspomagają odporność człowieka, szczególnie w okresie silnej projekcji bakterii i wirusów. Zawarty w sezamie wapń jest dobrze przyswajalny dla organizmu a dzięki olejowi sezamowemu jest łatwiej transportowany do kości.  Co ciekawe chałwa zawiera więcej wapnia, magnezu i protein niż mleko.

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C. Znajdziemy w nich również witaminy B2, B3, A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo i cynk.

Liofilizacja to, na dzień dzisiejszy, najnowocześniejsza i najzdrowsza metoda utrwalania. Procesowi temu można poddać niemal wszystkie substancje i produkty zawierające wodę. Żywność poddawana liofilizacji w pierwszej fazie procesu zostaje zamrożona, a następnie w warunkach obniżonego ciśnienia, ulega sublimacji. Finalny produkt zostaje pozbawiony wody (wilgotność resztkowa wynosi ok. 3 %) co doskonale go utrwala i uniemożliwia rozwój flory bakteryjnej. Ponadto „liofilizat” jest lekki- suche masy oscylują w granicach 10 %, co czyni go łatwym w transporcie. Po dodaniu wody produkty liofilizowane odzyskują swoje pierwotne właściwości.

Ciekawostka: W Turcji pastę sezamową (tahini) traktuje się jako tran północy dlatego sama chałwa zalecana jest po kuracjach wyniszczających organizm.

Dajemy gwarancje najwyższej jakości produktu.

Masa netto: 2 kg +/- 5g / cięta ręcznie.

Składniki: Miazga sezamowa (55%), cukier, ksylitol (20%), truskawka liofilizowna (4%), ekstrakt korzeń mydlnicy, naturalny aromat waniliowy, naturalny sok z limonki

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna 2230 kJ/535 kcal, Tłuszcz 33 g – w tym kwasy tłuszczowe
nasycone 6,3 g; Węglowodany 47 g – w tym cukry 46 g, poliole 20 g; Błonnik 4,6 g, Białko 10 g, Sól 0,03 g

Może zawierać orzeszki ziemne i inne orzechy.

Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy od daty produkcji.

Produkt ten posiada co najmniej 9 miesięczny termin ważności.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Chałwa pakowana jest na metalowej tacy bezzwrotnej, folie oraz karton.

UWAGA: zdjęcie/wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Chałwa powstaje w tradycyjny sposób w związku z tym jej struktura może być różna.

Przechowywana w niskich temperaturach staje się sucha, a pod wpływem ciepła lekko lejąca.