Chałwa

Chałwa to nasza pasja, produkowana jest na podstawie tureckiej rodzinnej receptury. Produkujemy ją w Manufakturze Chałwy w Polsce na Pomorzu, co cechuje naszą chałwę:

  • tradycyjne tureckie receptury i  najwyższa jakość składników
  • dosładzana ksylitolem
  • o obniżonej zawartości cukru białego
  • posiadamy park maszynowy do mielenia sezamu i oryginalne kotły do przygotowywania chałwy w tradycyjny sposób, nasza specjalność to chałwa i pasta sezamowa
  • bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników
  • bez oleju palmowego i syropu glukozowo-fruktozowego
  • produkt odpowiedni dla Vegan
  • produkt bezglutenowy
  • polska produkcja
  • produkowana przez tureckich mistrzów chałwy w Polsce, z pasji do chałwy, ręcznie wyrabiana i cięta
  • produkt podwójnie nagrodzony za skład i jakość

 

Spożywanie chałwy produkowanej z tahini jest co najmniej tak samo wspaniałe jak samo tahini. Ale jest kwestia, o której nie należy zapominać to sposób, w jaki przygotowywana jest chałwa. Bardzo ważne dla maksymalnych korzyści zdrowotnych chałwy są składniki. Zbyt dużo cukru, substancji słodzących typu syrop glukozowo-fruktozowy i substancji chemicznych dodawanych do chałwy pozbawia ją wartości prozdrowotnych.  Ważny jest także sposób wyrabiania chałwy, chałwa wyrabiana ręcznie zachowuje to co chyba w chałwie wszyscy kochają, czyli chrupiące włosy cukrowe i swoje walory smakowe.

Chałwa 

  • dostarcza naszemu organizmowi Witaminy A, C, znaczne ilości witamin z grupy B oraz E, H,T (zwiększającą produkcje płytek krwi) , a także cenne minerały: selen, żelazo i cynk oraz kwasy Omega-6, wspomagają odporność człowieka, szczególnie w okresie silnej projekcji bakterii i wirusów. Zawarty w sezamie wapń jest dobrze przyswajalny dla organizmu a dzięki olejowi sezamowemu jest łatwiej transportowany do kości.  Co ciekawe chałwa zawiera więcej wapnia, magnezu i protein niż mleko,

  • wspomaga zdrowie skóry i włosów ponieważ zawiera witaminy, minerały i składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu,

  • działa zbawiennie na układ trawienny. Uważa się, że pomaga w rozwiązaniu takich problemów jak zaparcia. Jedna z ważnych cech chałwy sezamowej to pomoc dla tym, którzy są osłabieni. Dodaje wigoru i witalności,

  •  chroni przed chorobami zimowymi takimi jak przeziębienie i grypa

 Pasta Sezamowa (Tahini)

Nasiona sezamu są przetwarzane i miażdżone w celu wytworzenia tahini. Jest ono spożywane głównie w celu zapobiegania przeziębieniom i grypie. Zawiera witaminy witaminy A, E i z grupy B jest też bogate w żelazo, cynk, selen, a także antyoksydanty, z których charakterystyczne są lignany – sezamol i sezamolina – ale także przeciwutleniacze flawonoidowe i fenolowe. Sezam zawiera też mnóstwo fitosteroli a także tłuszcze z grupy omega-6. Tahini jego główny składnik to właśnie sezam, uprawiany jest w ciepłych warunkach klimatycznych spożywany głównie w miesiącach zimowych, zapobiega chorobom zimowym, takim jak przeziębienia i grypa. Zwiększa odporność organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju tych chorób. Pomaga także szybciej i skuteczniej pokonać okres choroby.

  • tahini które pobudza organizm, warto spożywać razem z melasą winogronową. Tahini i melasa winogronowa służą jako okop przeciw chorobom zimą. Tahini jest również używane jako sos w przystawkach i niektórych potrawach. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym zwiększa odporność organizmu na raka. Dzięki właściwościom ochronnym komórek aktywnie walczy z komórkami nowotworowymi. Wapń, który jest składnikiem sezamu, pomaga chronić kości. Skutecznie usuwa zaparcia, zapewniając bardziej aktywną pracę układu trawiennego. Duża zawartość wapnia pomaga kościom stać się silniejszym i bardziej odpornym na osteoporozę. W celu zapewnienia zdrowego rozwoju kości u dzieci w wieku rozwojowym, należy zachować szczególną ostrożność, aby spożywać składniki odżywcze zawierające wapń. Zaleca się, aby dzieci były regularnie karmione produktami bogatymi w wapń, ponieważ chronią one kości dzieci i zapewniają zdrowy rozwój. Tahini jest również magazynem energii i dlatego zwiększa odporność organizmu i zapewnia energię dzieci w wieku szkolnym,

  • pomaga regulować funkcjonowanie układu trawiennego, a także reguluje funkcje nerek. Usuwa nagromadzone gazy w jelitach i żołądku i usuwa ból spowodowany gazem, zapewnia usuwanie nagromadzonej wody i toksyn w organizmie za pomocą moczu. Zapewnia regulację funkcji żołądka. Zapewnia trawienie spożywanych pokarmów łatwiej i efektywniej,

  • mało kto wie, że tahini jest jednym z najcenniejszych źródeł wojny z rakiem. Chroni strukturę komórki i wspiera zdrowie komórki. Tahini nie tylko odgrywa rolę ochronną przeciwko rakowi, ale ma także zdolność wspomagania leczenia pacjentów z chorobą nowotworową w procesie leczenia,

  •  chroni przed chorobami zimowymi takimi jak przeziębienie i grypa,

  • tahini zawiera składniki odżywcze i witaminy, które pomagają wzmocnić ciało, a także energetyzują. Zawiera składniki, które mogą pomóc organizmowi odzyskać utraconą energię. Zwiększa poziom energii, odżywia mózg, powoduje spowolnienie starzenia się komórek

Ciekawostka: W Turcji pastę sezamową (tahini) traktuje się jako tran północy dlatego sama chałwa zalecana jest po kuracjach wyniszczających organizm.